Galerija

Sinusitis – nekoliko narodnih recepata za liječenje

Sinusitis je upala sinusa i najčešće se radi o posljedici neizliječene prehlade. istina, sinusitis se može razviti i zbog drugih uzroka, na primjer kao posljedica upale u korijenu zuba, prije svega u korijenima gornjih zuba.

Karakteristični simptomi sinusitisa – osjećaj težine, pritiska ili začepljenja u nosnoj šupljini, čelu obrazima, a ponekad u slijepoočnicama pa čak i zubima.

Ovi neprijatni osjećaji pri razvoju bolesti ubrzo bivaju praćeni bolom. Temperatura raste. Osjećaj mirisa se smanjuje ili potpuno nestaje, nos je začepljen (često s jedne strane), pojavljuje se sluzavi ili gnojni iscjedak.

 sinusitis

Sve to karakterizira akutni oblik bolesti, dok kod hroničnog sinusitisa svi ti simptomi mogu biti slabije izraženi, a neki od njih mogu potpuno izostati. Tačna dijagnoza uspostavlja se jedino pomoću RTG.

 Narodni lijekovi za liječenje sinusitisa

  • Ukapati svježi sok ruse (rusopas, žuta trava) po 2-3 kapi u svaku nozdrvu.

Oprez! Sok ruse koji se dobije mljevenjem svježe biljke u mašini za meso veoma je žestok. Zato, u ovisnosti o ličnoj osjetljivosti, sok se može razblažiti čistom vodom. Biljku rusu poznat ćete lako, jer kada je otkinete iz njene šuplje stabljike poteče gust narandžast sok.

rusa-rosopas-žuta trava

rusa-rosopas-žuta trava

  • Uzeti po jednu supenu kašiku kamilice, orahovih listova, lišća gorke djeteline (grčica, trolistina, grki trolist, gorka trava), cvjetova nevena, listova rujevine, jagorčevine, lišća i pupoljaka breze.

Sve komponente isitniti, zaliti vodom kako bi ona potpuno prekrila mješavinu bilja i povremeno miješajući dovesti do kuhanja na laganoj vatri. Dodati 100 grama svinjske masti ili pačijeg ili guščijeg sala, a može i loja kozijeg (ko šta ima ili želi) te uz miješanje kuhati još jednu minutu. Potom skinuti s vatre, poklopiti i pustiti da odstoji na toplom mjestu pola sata. Nakon toga, procijediti i bilje iscijediti da iz njega izađu svi sokovi, ohladiti. Vodeni dio se može topao koristiti za ispiranje nosnica, a mast se čuva na hladnom mjestu i koristi se za mazanje nozdrva nakon ispiranja i naparavanja.
Oprez! Svi uvarci, tinkture, masti i kreme moraju se pažljivo procijediti kako bi se izbjeglo da u nos dospiju sitni dijelovi bilja.

  • Uzeti jednu čajnu kašičicu suhih karanfilića (klinčića), usitniti ih i zaliti sa 200 ml kipuće vode. Poklopiti i pustiti da odstoji 15-20 minuta pa procijediti. Piti po dvije supene kašike na dan.

 Druga sredstva narodne medicine za liječenje sinusitisa

  • Rastvoriti suhi mentol u kristalićima u šerpi s kipućom vodom. Glavu prekriti peškirom i disati kroz nos nad tom šerpom sve dok se isparava voda iz šerpe.
  • Skuhati neoguljen krompir. Izliti vodu i napariti se parom iz krompira.
  • U šerpi prokuhati vodu te u nju dodati pola čajne kašičice propolisa. Napariti se nad šerpom.
  • Ispirati nos toplom vodom u koju ste dodali malo tinkture joda. To ponovite nekoliko puta tokom dana.
  • Pažljivo oprati korijen hrena, oguliti i narendati. Jednu trećinu čaše naribanog hrena smiješati sa sokom 2-3 limuna.  Dobijenu smjesu jesti po pola čajne kašičice ujutro pola sata prije jela. Tako raditi svako jutro tokom 3-4 mjeseca.  Poslije dvosedmične pauze, kurs liječenja , ako je to potrebno, može se ponoviti. Liječenje treba svakako provoditi dva puta godišnje, u proljeće i u jesen, ne čekajući da se bolest pogorša. Nakon dvije godine, napadi sinusitisa u većini slučajeva prestaju.
  • Evo i jednog domaćeg lijeka, prethodni su ruski. Ukapati po dvije kapi svježeg soka divljeg krastavca u obje nozdrve. Pošto je sok veoma jak, ne bi bilo loše otopiti ga u destilovanoj vodi i postupak ponoviti. Ukoliko koristite čist  nerazblažen sok, dovoljno je samo jedno ukapavanje po dvije kapi. Vlastito iskustvo od prošle godine, koje više ne bih ponovio, ali mi je pomoglo, jer ove zime nisam imao problema sa sinusima.

Komentariši