Galerija

Ulcerozni kolitis i planiranje porodice

trudnocaUlcerozni kolitis i mogućnost začeća

Ulcerozni kolitis najčešće se javlja kod mlađih žena i muškaraca. S tim u vezi, u nastavku ćemo pokazati detaljan pregled problema sigurnog planiranja trudnoće i dojenja kod osoba koje boluju od ove bolesti.

Sposobnost muškaraca s ulceroznim kolitisom za oplodnju

Sam po sebi ulcerozni kolitis ne narušava sposobnost muškaraca za oplodnju i začeće, mada neki lijekovi (sulfasalazin, metotreksat) koji se koriste u njegovom liječenju, mogu sniziti kvalitet sperme i uzrokovati privremenu mušku neplodnost.

S tim u vezi, u vrijeme planiranja proširenja porodice, muškarac, pod kontrolom ljekara, mora prestati koristiti te lijekove. Ukoliko prekid liječenja prijeti značajnim pogoršanjem bolesti, planiranje trudnoće mora biti pomjereno na period remisije bolesti.

Obično se plodnost kod muškaraca u potpunosti obnavlja tokom tri mjeseca nakon prestanka uzimanja lijekova.

Pažnja!

Bez obzira na to što sulfasalazin i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje ulceroznog kolitisa, mogu snižavati nivo plodnosti muškarca, uzimanje ovih lijekova ni u kojem slučaju se ne može smatrati pouzdanom zaštitom od neželjene trudnoće. Ako u skorije vrijeme ne planirate dijete, obavezno koristiti sigurniju metodu kontracepcije.

Sposobnost žene s UC da začne dijete

Žene koje boluju od ulceroznog kolitisa, obično, mogu imati djecu, iako  realne šanse da začnu bebu i uspješno iznesu trudnoću u velikoj mjeri zavise od trenutne težine bolesti i terapije koja se primjenjuje.

U periodu remisije bolesti žene s ulceroznim kolitisom mogu začeti i na svijet donijeti zdravu bebu jednako uspješno kao i savršeno zdrave žene.

U periodu pogoršanja bolesti, zbog mogućih upala reproduktivnih organa (maternica, jajnici), mogućnost začeća može biti smanjena.  Također, sposobnost žene da začne dijete prirodnim putem može biti smanjena, ukoliko je ranije bila podvrgnuta operativnim zahvatima na organima u trbušnoj šupljini. Nakon takvih operacija u stomaku se mogu formirati priraslice koje otežavaju rad jajovoda.

Ulcerozni kolitis i planiranje trudnoće

Ako bolujete od ulceroznog kolitisa i želite u skoroj budućnosti dobiti bebu, obavezno obratite pažnju na slijedeće primjedbe:

  • Planirati trudnoću najbolje je u periodu remisije bolesti ili u periodu kada se bolest dobro kontrolira terapijom
  • Prije nego se odlučite na trudnoću obavezno o tome rezgovarajte sa svojim ljekarom. Doktor će vam pomoći da odredite najpogodnije vrijeme za začeće.
  • Prije i tokom trudnoće veoma je važno suzdržati se od pušenja. Pušenje može otežati tok bolesti i negativno utiče na razvoj trudnoće i ploda.

Kako trudnoća utiče na razvoj ulceroznog kolitisa?

Ukoliko trudnoća počinje u vrijeme pogoršanja bolesti (aktivna faza), postoji velika vjerovatnoća (75 %) da će simptomi potrajati tokom cijele trudnoće. U prva dva trimestra trudnoće simptomi bolesti se mogu pojačati. Prije začeća nemoguće je precizno predvidjeti kako će trudnoća uticati na razvoj bolesti.

Kako lijekovi za UC djeluju na trudnoću i plod?

Prema rezultatima istraživanja, pogoršanje bolesti predstavlja veću opasnost za normalan tok trudnoće (povećava se rizik pobačaja), nego lijekovi koji se koriste u liječenju ulceroznog kolitisa (osim metrotroksata). Na taj način, ne preporučuje se prekid terapije s ciljem da se očuva trudnoća.

Većina lijekova koji se koriste za liječenje UC ne ometa normalan tok trudnoće.

Uticaj Infliksimaba na trudnoću nije dovoljno proučen. Trenutno nije pouzdano jasno da li taj lijek predstavlja nekakvu opasnost za razvoj ploda i trudnoću ili ne. Prema podacima nekih izvora, za osiguranje normalnog toka trudnoće neophodno je koristiti pouzdana kontracepcijska sredstva tokom cijelog liječenja Infliksimabom i Adalimumabom i još pet mjeseci nakon prestanka korištenja tih lijekova. Međutim, u medicinskoj literaturi su opisani slučajevi uspješno iznesene trudnoće i rođenja zdrave bebe kod majki koje su uzimale Infliksimab tokom cijele trudnoće.

Metotreksat se ne smije koristiti tokom trudnoće. Njegovo negativno djelovanje na razvoj ploda pouzdano je utvrđeno. Nakon završetka terapije Metotreksatom mora se paziti još tri mjeseca, koliko treba da on potpuno bude izlučen iz organizma.

Oprez!

Ukoliko ste zatrudnjeli tokom liječenja Metotreksatom, prestanite uzimati taj lijek i odmah o tome obavijestite svog ljekara. Ako ste zatrudnjeli u vrijeme liječenja drugim lijekovima, nastavite s liječenjem, ali se što je prije moguće javite svom ljekaru.

Komentariši