Galerija

UC – novi lijekovi, operacije, kolonoskopija

kolonoskopNovi lijekovi koji bi uskoro mogli biti korišteni u liječenju UC

Rezultati kliničkih ispitivanja provedenih tokom posljednjih nekoliko godina daju naslutiti da će se u liječenju ulceroznog kolitisa uskoro pojaviti novi, učinkovitiji i manje škodljivi lijekovi.

Tačnije, veoma je izvijesno da će u liječenje ove bolesti biti uvedena nova generacija lijekova analognih Infliksimabu. To su adalimubab i golimubab, a također i specijalni oblici kortikosteroida, koji oslobađaju svoje aktivne supstance na nivou debelog crijeva (Budesonid MMX).

Hirurško liječenje ulceroznog kolitisa

U niz slučajeva liječenje ulceroznog kolitisa uključuje hirurše operacije (uklanjanje dijela ili cijelog debelog crijeva).

Operativni zahvat kod ulceroznog kolitisa može biti neophodan u slijedećim slučajevima:

  • Bolest se ne uspijeva liječiti lijekovima
  • Ako je kod bolesnika otkriven rak
  • Ako je bolest prouzrokovala obilno krvarenje ili probijanje crijeva
  • Ako se kod bolesnog djeteta ustanovi značajan zaostatak u razvoju.

Hirurška operacija može dovesti do potpunog ozdravljenja oboljelog od ulceroznog kolitisa.

Pregled kod ljekara

U vezi s tim da je kod pacijenata oboljelih od ulceroznog kolitisa povećan rizik od razvoja karcinoma crijeva, svim bolesnicima s tom bolešću preporučuje se redovan odlazak na kolonoskopiju koja pomaže da se blagovremeno otkrije rak i da se na vrijeme počne s njegovim liječenjem (u ranim stadijima rak debelog crijeva lako se da izliječiti). Prva kolonoskopija mora se uraditi najkasnije 8 godina od pojave prvih simptoma ulceroznog kolitisa. Kasnije je kolonoskopiju neophodno ponavljati svakih 1-5 godina, u zavisnosti od situacije.

Komentariši