Galerija

 Infliksimab 

remicadeOvo je lijek nove generacije, koji se koristi u liječenju mnogih autoimunih oboljenja.  Infliksimab je tip bjelančevine ljudskog i mišijeg porijekla.

Za liječenje ulceroznog kolitisa, u pravilu, koristi se u vidu intravenoznih injekcija koje se daju prve, druge i šeste sedmice. Dalje se provodi terapija održanja, koja uključuje jednu injekciju infliksimaba svakih osam sedmica.

Brzina djelovanja infliksimaba

Po pravilu, učinak liječenja infleksimabom vidljiv je ubrzo nakon primanja prvih injekcija lijeka.

Prema mišljenju specijalista u oblasti liječenja ulceroznog kolitisa, odsustvo vidljivog poboljšanja stanja oboljelog čovjeka (prisustvo simptoma bolesti + karakteristike upale debelog crijeva, uočene pri kolonoskopiji) nakon tri primljene injekcije infliksimaba može ukazivati na to da lijek neće uopće pomoći i da treba tražiti druge mogućnosti liječenja.

Koliko je sigurno liječenje inflisimabom?

Poznato je da infliksimab može potaknuti reaktiviranje TBC-infekcije i virusnog hepatitisa B kod ljudi koji su već imali kontakta s tim zarazama u prošlosti.

Također, poznato je da liječenje infliksimabom može donekle povećati rizik nastanka drugih infekcija ili učiniti pojavu običnih zaraza agresivnijima.

Kao i imunosupresivi, infliksimab može povećati rizik od nastanka limfoma i raka kože. Ipak, sveukupan rizik od nastanka tih bolesti ostaje veoma nizak (manje od 1% tokom mnogih godina).

Kako učiniti liječenje infliksimabom još sigurnijim?

Kako bi liječenje učinio maksimalno sigurnim, ljekar vam može predložiti:

Uraditi analize na TBC i virusni hepatitis B

Već je pomenuto da uzimanje infliksimaba može izazvati reaktivaciju tuberkuloze ili virusnog hepatitisa B. S tim u vezi, prije početka liječenja infliksimabom doktor može preporučiti da uradite specijalne analize kako bi se uvjerio da nemate klice tih zaraza i prema tome da nema rizika od njihovog prelaska u aktivni oblik.

Cijepiti se

Prije početka liječenja infliksimabom (najkasnije 1 mjesec prije prve injekcije) doktor vam može savjetovati da primite sve neophodne vakcine (uključujući vakcinu protiv gripe, pneumokoka, malih boginja itd). To je potrebno kako bi se smanjila mogućnost opasnog razvoja nekih zaraza tokom liječenja.

Na našem tržištu najpoznatiji lijek sa infliksimabom kao aktivnom tvari je lijek trgovačkog naziva Remicade.

Komentariši