Galerija

Preparati 5-ASA (salicilati)

Salofalk čepići

Salofalk čepići

Preparati 5-aminosalicilatne kiseline (5-ASA), sulfasalazin i mesalazin imaju izrazito antiupalni učinak i trenutno se smatraju lijekovima prve linije, odnosno, koriste se primarno za liječenje lakših i srednje teških slučajeva ulceroznog kolitisa.

Kao i kod drugih preparata, učinak preparata 5-ASA ovisi o njihovom doziranju.

Prema rezultatima nedavnih kliničkih ispitivanja, optimalno doziranje ovog lijeka je od 2,4 do 4,8 g dnevno.

Bez obzira na to što je liječenje jačim dozama obično učinkovitije i dovodi do bržeg nestanka simptoma, ljekari često odlučuju da počnu liječenje  slabijim dozama (koje, također, mogu biti učinkovite) i, ako je neophodno, pojačavaju dozu.

Koliko brzo bi trebalo da djeluje liječenje 5-ASA preparatima?

Obično pozitivni efekti liječenja preparatima 5-ASA mogu se primijetiti već nakon nekoliko dana od početka primjene.

U zaključcima nekih kliničkih istraživanja tvrdi se da je kod većine pacijenata sa srednje teškim oblikom ulceroznog kolitisa, koji su primali po 4,8 g Mesalamina (Mesalazina) na dan, krvarenje iz rektuma prestajalo u prosjeku nakon devet dana liječenja, a učestalost proliva snižavala se u prosjeku za 2 sedmice liječenja.

Ukoliko liječenje 5-ASA preparatima ne daje dobre rezultate tokom prve 2-3 sedmice, ljekari mogu pojačati dozu lijeka ili, ukoliko već uzimate veliku dozu, preći na liječenje drugim lijekovima sa jačim antiupalnim djelovanjem (imunosupresivi, kortikosteroidi).

Koliko su sigurni preparati 5-ASA?

Od svih antiupalnih preparata koji se mogu koristiti za liječenje ulceroznog kolitisa preparati 5-aminosalicilne kiseline su najsigurniji i samo u izuzetno rijetkim slučajevima mogu izazvati ozbiljne neželjene efekte (upala gušterače ili upala bubrega).

Također, veoma rijetko salicilati mogu izazvati pojačanje upale u crijevu ili pojavu žarišta upale na drugim organima.

Trenutno raspoloživi podaci ne ukazuju na to da bi salicilati mogli povećati rizik od razvoja raka ili infekcija.

Na taj način preparati 5-ASA se odlikuju visokom sigurnošću i izuzetno rijetko uzrokuju bilo kakve komplikacije, čak i u slučaju dugotrajnog korištenja.

Liječenje 5-ASA preparatima se može učiniti još sigurnijim

Kako bi se liječenje 5-aminosalicilskom kiselinom učinilo još manje škodljivim ljekar vam može savjetovati da s vremena na vrijeme uradite analizu urina, koja će pomoći u praćenju rada bubrega i blagovremenoj promjeni sheme liječenja, u slučaju da se pojave neki znaci lošeg uticaja salicilata na te organe.

Na našem tržištu napoznatiji lijek je Salofalk. Ima ga u obliku tableta, granula, klizmi i čepića.

Komentariši